Nieuwe dimensies

Bezoekadres
Nieuwe Dimensies
Wakkerendijk 58
3755 DD EEMNES
T 035-538 35 38
F 035-538 73 47
E info@nieuwedimensies.nl

Postadres
Nieuwe Dimensies
Postbus 80
3755 ZH EEMNES

KvK 31036663 0001

Nieuwe Dimensies helpt RDW met High Performance

Nieuwe Dimensies helpt RDW met High Performance

Hoe krijg je ruim 100 middelmanagers zover dat ze hun toon, gedrag en houding aanpassen om beter aan te sluiten bij de ambitie van de organisatie? Voor deze opgave stond Nieuwe Dimensies bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Samen met TNO werd een proces in gang gezet om het zelfstandig bestuursorgaan om te vormen tot een High Performance Organisatie.

"Het pakte in de praktijk goed uit," vertelt Managing Partner Wim Salters van Nieuwe Dimensies. "Wij hebben bij twee modules met TNO samengewerkt. Dat ging prima. Zij deden de 'harde' kant, werkten vanuit strategieën, zoals het INK-model. Het IQ. Wij waren meer verantwoordelijk voor de 'zachte' kant, de rol van onderlinge relaties en intuïtie in het proces. Het EQ."

Dat was een bewuste keuze van RDW, vertelt Maeyken Ruimers, manager Human Resources bij de RDW: "Tools 2 was een breed proces en niet elk bureau is 100 procent goed op alle onderdelen. We streefden dus naar bureaus, die elkaar aanvulden. Er stonden dan mensen van twee verschillende bureaus voor dezelfde groep."

Volgens Salters draait het in dit opleidingstraject om de balans tussen hard en zacht: "Als je je meer verdiept in de ander, lopen zaken vervolgens ook beter. Dat geldt binnen een divisie, maar ook tussen divisies. Of - anders geformuleerd - als je meer op de zachte kant gaat zitten, gaat het aan de harde kant vanzelf meer opleveren!"

Zaken met passie doen
De managementleergang Tools 2 bestaat uit vijf modules: Leidinggeven en Management, Visie en Strategie, Bedrijfsvoering, Veranderen en Vernieuwen en Publiek Ondernemen. In totaal waren de middelmanagers er zo'n 14 maanden en 60 dagdelen mee bezig. Een van hen was Bert de Rooij, Operationeel Manager Toelating Exceptioneel Transport bij de divisie Voertuigtechniek: "Wanneer ik met collega's uit Tools oefende, liet ik zaken soms bewust mis gaan. Zo kreeg ik een beeld hoe ik het ook anders kon doen."

De Rooij is na Tools 2 op een andere manier gaan leidinggeven: "Ik stuur nu minder op de inhoud en ben meer procesbegeleider." Ook probeert hij nu minder snel met zijn oordeel klaar te staan: "Van Tools 2 leerde ik dat het beter is om met geduld proberen te begrijpen waarom iemand wel of niet in beweging komt, dan snel met een oordeel te komen. Uiteindelijk heeft iedereen een schakelaartje om zaken met passie te doen en als manager is het je taak om dat schakelaartje te vinden."

Dwarsdenkers en opstandelingen
Het hoofddoel van de managementleergang bij RDW was om een bijdrage te leveren aan het (permanent) ontwikkelen van leiderschapskwaliteiten en managementvaardigheden van de leidinggevenden, zodat deze adequaat zijn toegerust op hun rol.

Salters: "Veranderingen kosten tijd - vaak minstens 100 dagen - en je moet accepteren dat je nooit in een keer 100 mensen zult raken. In een verandertraject loopt altijd 20 procent voor de kar, 50 procent zit erop en 30 procent hangt er achter. Het gaat om de krachtenvelden die deze structuur in beweging zetten. Temeer daar 50 procent van je gedrag afhankelijk is van je omgeving. Daarom is het van belang dat er in zo'n proces 'dwarsdenkers' en 'opstandelingen' zijn die willen veranderen."

Klik hier voor het volledige artikel, geschreven door journalist Peter Bekkering en gepubliceerd in het vakblad HR Strategie (www.hrstrategie.nl).

Foto: Martine Sprangers

Achter: Maeyken Ruimers (RDW); Wim Salters (Nieuwe Dimensies)
Voor: Bert de Rooij (RDW); Myrugia Cijntje (RDW)