Nieuwe dimensies

Bezoekadres
Nieuwe Dimensies
Wakkerendijk 58
3755 DD EEMNES
T 035-538 35 38
F 035-538 73 47
E info@nieuwedimensies.nl

Postadres
Nieuwe Dimensies
Postbus 80
3755 ZH EEMNES

KvK 31036663 0001

Esther Bosmans
Esther Bosmans

Esther Bosmans zegt: Spreken is zilver, vertragen is goud

Van tijd tot tijd raken we verzeild in gesprekken die niet productief zijn. Bijvoorbeeld als er sprake is van tegengestelde belangen of als mensen negatieve gevoelens over elkaar hebben. Herken je dit? Er zijn methodes om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Over het algemeen is een slecht lopend gesprek lastig bij te sturen. Dat komt omdat we er niet van leren. We versnellen in plaats van te vertragen. We gaan krachtiger overtuigen in plaats van in rust te onderzoeken. Zo onderzoeken we vaak niet hoe het komt dat het niet gaat zoals we willen. Of waar de ideeën van onze gesprekspartner vandaan komen. Of wat hij of zij echt bedoelt. Of wat ieders bijdrage is aan het vervelende karakter van het gesprek.

Wie zich verdiept in het gedachtegoed van Chris Argyris gaat voortaan anders naar gesprekken en gesprekspartners kijken. Door te vertragen ontstaat meer begrip voor de ander en relativeer je je eigen ideeën. Door echt te geloven dat een ander oprechte intenties heeft en door te erkennen dat jouw zienswijze ook maar gebaseerd is op een deel van de werkelijkheid, kom je als gesprekspartner dichter bij de ander.

Door je te realiseren dat conclusies of beweringen over het algemeen razendsnel zijn gemaakt, ontwikkel je meer lef om je eigen en andermans ideeën ter discussie te stellen. Tegelijkertijd vind je meer gehoor voor de elementen in jouw redenering waarvan je toch echt vindt dat die hout snijden.

Wil je eens verkennen hoe je de manier van gesprekken voeren kunt optimaliseren in jouw organisatie? Neem dan contact op met esther.bosmans@nieuwedimensies.nl of bel haar via (035) 538 35 38 of (06) 10 54 00 36.