Nieuwe dimensies

Bezoekadres
Nieuwe Dimensies
Wakkerendijk 58
3755 DD EEMNES
T 035-538 35 38
F 035-538 73 47
E info@nieuwedimensies.nl

Postadres
Nieuwe Dimensies
Postbus 80
3755 ZH EEMNES

KvK 31036663 0001

Oplossingen zijn vaak simpel: het verhaal van de 17 kamelen

Oplossingen zijn vaak simpel: het verhaal van de 17 kamelen

Hoe kan een onzichtbare kracht een belemmering vormen voor het oplossen van een organisatievraagstuk? En hoe kan een tijdelijke interventie door een trainer, coach of adviseur een permanente uitkomst bieden voor een persoon, team of organisatie? Je leest het in het verhaal van de zeventien kamelen...

Ahmed, een oude koopman loopt met zijn eveneens oude kameel door de woestijn. Aangekomen bij een oase waar hij zijn dorst wil lessen maakt hij kennis met drie broers die hij daar in verdriet gedompeld aantreft.

"Heren...", zegt hij, "Wat is de reden van jullie gejammer en geweeklaag?"

"Onze vader is gisteren gestorven...", zegt de oudste.

"En dat is de erfenis die hij ons nagelaten heeft.", zegt de jongste en wijst naar een groepje jonge en krachtige kamelen die zich bij de bron verzameld hebben.

"Gecondoleerd met jullie vader...", zegt Ahmed, "...maar hij heeft jullie wel een mooie erfenis nagelaten!"

"Dat is nu juist het probleem." zegt de middelste broer. "In het testament van vader staat dat de oudste zoon de helft van de kamelen krijgt, de middelste een derde deel en de jongste een negende."

"En...?" vraagt Ahmed.

De tweede zoon vervolgt : "Kijk eens hoeveel kamelen daar staan, het zijn er zeventien en zulke prachtige beesten willen we niet slachten. Het zou hoe dan ook tegen de wil van onze vader zijn als we dat zouden doen."

"Ik begrijp jullie probleem...", zegt Ahmed, "...tegen een kleine vergoeding kan ik jullie wel uit de nood helpen."

"Als je in je op opzet slaagt dan is dit voor jou.", zegt de oudste broer en legt een zak met driehonderd drachmen voor Ahmed neer.

"Oké, deal!" zegt Ahmed. Hij loopt naar de kudde kamelen en voegt de zijne aan de erfenis toe. "Kijk...", zegt hij, "...nu hebben jullie er achttien en dat zal de verdeling makkelijker maken."

De drie broers kijken verbaasd naar het oude beest dat aan hun erfenis is toegevoegd. Voor de oudste broer echter was dit geen probleem. Hij kan zijn erfdeel nemen en gaat er met de negen mooiste kamelen vandoor. De tweede zoon heeft recht op een derde deel en heeft zich ook in een mum van tijd zes mooie beesten toegeëigend.  De jongste zoon, die recht heeft op een negende deel, is eveneens tevreden dat hij uit het groepje van drie dat overblijft nog twee jonge en sterke kamelen vindt. Na een korte groet aan Ahmed gaat ook hij er vandoor.

Ahmed blijft achter, opnieuw in gezelschap van zijn ouwe trouwe kameel en driehonderd drachmen rijker. "Kom, Synergie..." zegt hij, "...we gaan wat drinken!"

Esther Bosmans